Provokasjonstest med Aridol (mannitol)

Pasientveiledning

Aridol (mannitol) er en provokasjonstest som har som formål å diagnostisere og kontrollere astmasykdommen. Når du inhalerer mannitol i stigende doser, reagerer bronkiene med å trekke seg sammen hos personer med astma. Dette måler man ved hjelp av spirometri som er en lungefunksjonsundersøkelse hvor man måler en kraftig utånding.

 

Dine bronkier blir utsatt for Aridol (mannitol), og dette gir dels svar på hvor følsomme dine bronkier er (såkalt hyperreaktivitet) og dels informasjon om det finnes en betennelsestilstand (inflammasjon) i bronkiene som bør behandles med antiinflammatorisk medisin.

 

Fremgangsmåten er at du inhalerer Aridol (mannitol) og etter ca. ett minutt utfører du en kraftig utånding i et spirometriapparat. Deretter inhalerer du neste Aridol dose og gjør deretter en ny kraftig utånding. Denne prosedyren gjentas til dine bronkier eventuelt reagerer med en sammentrekning. Hvis dette skjer, vil du få en bronkieutvidende medisin som normaliserer din lungefunksjon.

 

Aridol (mannitol) virker ved å trekke veske ut av slimhinnene i bronkiene som så tørker ut.

Derfor er det mulig at du opplever tørrhet og muligens også får hoste. Dette er ikke farlig men kan være litt ubehagelig. Det er ikke andre ubehag forbundet med undersøkelsen. 


Testen kan påvirkes av andre forhold, du bør ta disse forhåndsreglene:

  • Unngå hard fysisk aktivitet samme dag
  • Unngå å røyke minst 6 timer før testen
  • Unngå å drikke kaffe, te og/eller cola samme dag

 

Du bør ikke inhalere Aridol hvis du er gravid eller under 6 år. Informer din lege hvis du tar medisiner regelmessig. Medisiner mot astma og allergi skal du ikke ta før testen, da disse kan påvirke resultatet. 


Aridol skrives ut på hvit resept. Pris på apotek 464,20 kr. Klinikken tar direkte inn fra apoteket. 


Mer info om Aridol i felleskatalogen